Hitta dragkrok till din bil

Fyll i ditt registreringsnummer

Välj bil

Avtagbar dragkrok till bilen

Är du ute efter en avtagbar dragkrok till din bil?

DRAGKROKSLAGRET har Sveriges bredaste sortiment med avtagbara dragkrokar. Vi har vertikala, horisontella och även 2-bultsmodeller av avtagbar dragkrok. Westfalia A40 är Westfalia Automotive’s mest kända avtagbara dragkroksmodell

Vad är fördelen med en avtagbar dragkrok mot en fast dragkrok?

Det finns flera punkter där en avtagbar dragkrok tar hem segern mot en fast:

  • Den är inte i vägen. När du lastar in kassar eller övrigt material i bagaget slipper du komma mot dragkroken med knäna (och smutsa ner dina kläder).
  • Den påverkar inte PDC funktionalitet. En fast dragkrok sticker ut ca 10-20cm bakom bilen, i praktiken innebär detta att innan PDC-sensorerna reagerar för fullt har dragkroken stött i föremålet bakom bilen. Med en avtagbar dragkrok demonterad återfinns inte detta problem.
  • Den påverkar inte whiplashskyddet. Vissa moderna fordon har sensorer inbyggda i bilens bakspoiler som känner av vid påkörning bakifrån, en fast dragkrok rekommenderas inte till dessa bilar eftersom den tar bort denna funktionalitet då dragkroken sticker ut längre än bakspoilern och således blir påkörd först vid kollision bakifrån.
  • En avtagbar dragkrok har generellt sett ett dolt utseende. Flera varianter, framförallt avtagbara vertikala dragkrokar av märket Westfalia, Alexo ACS och DKL Terwa erbjuder ett helt dold utseende när de är demonterade.
  • En avtagbar dragkrok riskerar inte att skymma bilens registreringsskylt när den är demonterad. Tidigare var det förbjudet att montera fast dragkrok på fordon som hade registreringsskylten placerad långt ner i bakspoilern eftersom den döljer skattemärket. Nu för tiden används inte skattemärke längre så denna åsikten är borta, dock finns det krav från transportstyrelsen att bilens registreringsskylt skall vara överskådlig.
  • Vissa bilmodeller kan inte utrustas med fast dragkrok då backsensorerna är placerade för långt ner i bakspoilern eller för nära bakspoilerns mitt (där dragkroken sitter). Tyvärr finns det väldigt lite information om detta och alla dragkroks- och bil-tillverkare ger olika information beroende på dragkroksmodell och bilmodell. Det enklaste är att vid osäkerhet montera en avtagbar dragkrok så slipper du riskera att den detekteras av dina PDC-sensorer.

Olika typer av avtagbar dragkrok

Westfalia avtagbar dragkrok

Westfalia Automotive marknadsför sig som uppfinnaren av dragkroken och även av den avtagbara dragkroken. Westfalias produkter har en internationell hög status och dess dragkrokar håller mycket höpg kvalité och är slutresultatet av Tysk ingenjörskonst.

ACS avtagbar dragkrok

ACS avtagbara dragkrokar tillverkas i Belgien, från början tillverkade de samtliga avtagbar dragkrokar till Westfalia. ACS dragkrokar håller absolut högsta kvalité och hållbarhet, fördelen är att de är mycket smidiga att montera och ger oftast ett helt dolt utseende. ACS används nu av Thule-Brink och ingår i deras sortiment över dragkroksvarianter.

Terwa avtagbar dragkrok

Terwa är ett robust dragkroksmärke som används som original av flera biltillverkare. Dragkroken är vertikal och ger ett dold utseende.

Thule avtagbar dragkrok

Thule BMA och BMC modeller är mycket uppskattade dragkroksmodeller eftersom de är fokuserade på användarvänlighet. En avtagbar BMA dragkrok är ca 45’ vinkel och mycket smidig att demontera ur sitt hölje i jämförelse med en vertikal dragkrok som måste ”skjutas upp” in i sitt hölje som ofta sitter placerad väl dolt under bakspoilern. Nackdelen är att dragkroken inte ger ett helt dolt utseende när den är demonterad.

Monoflex avtagbar dragkrok

Monoflex har en horisontell avtagbar dragkrok med vridmekanism.

Alexo avtagbar horisontell dragkrok

Alexo’s avtagbara horisontella dragkroksvariant erbjuder den smidigaste demonteringen i klassen med en spak som används för att spänna fast dragkroken. Dragkroken är även låsbar.

DKL avtagbar horisontell dragkrok

DKL erbjuder en horisontell dragkrok med högsta säkerhet där dragkroken måste vridas ett halvt varv för att komma i korrekt position. Denna modellen återfinns även med låsbar dragkroksmekanism.

Infällbara dragkrokar

Både Westfalia, Thule-Brink och Bosal erbjuder infällbara dragkroksalternativ. Dessa sitter ofta förmonterade på lyxfordon så som Mercedes, Audi och BMW. Eftermarknadspriset är dessvärre något högt i jämförelse med en avtagbar dragkrok varför majoriteten av kunder väljer det avtagbara alternativet. Normalt pris för ett dragkrokspaket (dragkrok och elsats) av infällbar modell är 7500kr.

Mekaniska eller elektriska infällbara dragkrokar

Inom segmentet infällbara dragkrokar återfinns ytterligare två alternativ, det vanligaste är mekanisk infällbar dragkrok, som fälls ner genom att dra i en spak som sitter bredvid dragkroken under bakspoilern, alternativt placerad i kofferten på bilen. Elektrisk infällbara dragkrokar rekommenderas ej till eftermontering eftersom elektroniken och nya knappar måste installeras i bilens instrumentpanel vilket medför extra hög monteringskostnad.

Rekommenderar ni avtagbar eller infällbar dragkrok?

Med över 10 års erfarenhet inom dragkroksmonteringar kan vi bestämt rekommendera en avtagbar dragkrok istället för en infällbar. Skälet till detta är att om bilen som dragkroken skall monteras på körs i Sverige vintertid finns det en påtaglig risk att de mekaniska kugghjulen som möjliggör infällbarheten börjar rosta och i värsta fall fastnar. Varje år har vi otaligt med kunder som kommer in efter att de fått nedslag på besiktningen på grund av att deras infällbara dragkrok rostat fast. En avtagbar dragkrok demonteras när den inte används och placeras i kofferten där det är torrt och fritt från vägsalt och därmed skapar den mindre problem för bilägaren i längden.

Kräver avtagbara dragkrokar service?

En avtagbar dragkrok skall skötas i enlighet med skötselråden som ofta följer med. Generellt så skall den avtagbara kuldelen fettas in årligen (görs normalt i samband med årlig oljeservice). Utöver detta är det viktigt att använda skyddsplåten (om det finns en sådan).

Måste jag besiktiga min avtagbara dragkrok?

Både Ja och Nej. Du behöver inte besiktiga en installation av avtagbar dragkrok om dragkroken är typgodkänd och CE-märkt (samtliga avtagbara dragkrokar från DRAGKROKSLAGRET innehar typgodkännande EC 94/20 för bruk i Sverige). Vid ordinarie årlig besiktning av din bil kontrollerar besiktningsorganet dragkrokens funktionalitet, den skall fungera på det viset som framgår av monteringsanvisningen, en avtagbar dragkrok skall kunna plockas av och monteras dit problemfritt. Finns det låsanordning skall även denna fungera felfritt. Det är därför viktigt att aldrig ha din avtagbara dragkrok fast sittandes på bilen när du inte använder den.

Vad gör jag om låset kärvat fast i dragkroken?

Beroende på dragkroksmodell finns det reservdelar i form av lås-mekanism. Kontakta vår kundtjänst för mer information och vägledning.

Kan jag köpa endast den avtagbara dragkroken?

Vi har alltid ett stort lager av avtagbara kuldelar på hyllan för omgående leverans. Den avtagbara kuldelen är dock ett dyrt tillbehör och priset för endast en avtagbar dragkula ligger närmare 2000kr ink moms. I vissa omständigheter där det är enklare att demontera hela dragkroksbalken kan det vara ett betydligt mer prisvärt alternativ att byta ut den avtagbara dragkroken mot en fast. Du behåller din befintliga elsats och behöver endast köpa den fasta dragkroksbalken löst. Pris för en fast dragkrok utan elsats ligger normalt på 1200-1800kr ink moms. Fördelen med en fast dragkrok är att du inte längre behöver oroa dig över att den skulle kärva fast vilket medför nedslag hos bilprovningen.

Summering avtagbar dragkrok

Det finns en uppsjö av avtagbara dragkrokar på marknaden. Slutligen handlar det mest om preferens, kontakta vår kundtjänst för rådfrågning, tel 0700-101000. Samtliga avtagbara dragkrokar som marknadsförs av DRAGKROKSLAGRET är typgodkända och håller högsta kvalité.


Verkstäder

Verkstäder

STOCKHOLM HALMSTAD MALMÖ

Visa våra verkstäder
OK
Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Läs mer